آموزش انواع شنا
برای شناکردن روش های بسیار زیادی وجود دارد که شما با استفاده از آنها میتوانید روی آب بمانید و به جهتی که میخواهید حرکت کنید. در مسابقات رسمی حرکات و مسافت های مشخصی وجود دارد که بر اساس قوانین هر رشته شناگران به رقابت می پردازند. در این مطلب میخواهیم معروف ترین حرکات شنا را با هم بررسی کنیم . البته این نکته را نیز باید توجه داشته باشیم که به روش های مختلف و ترکیبی نیز میتوان شنا کرد و اگر به استخرهای عمومی بروید مشاهده می کنید که افراد با روش های خود ساخته نیز میتوانند روی آب بمانند و از سمتی به سمت دیگر حرکت کنند که ممکن است همه آنها نیز درست باشد اما انواع شنا رسمی و مسابقه ای نمی باشد.
۱- کرال سینه :
در حرکت شنا کرال سینه ابتدا دست ها بالای سر و به صورت کشیده قرار می گیرند ، صورت باید به سمت کف استخر باشد . اول حرکت پاها آغاز میشوند . پاها باید به صورت کشیده باشند و به صورت یکی در میان حرکت کنند و تا جای امکان روی سطح آب ضربه بزنند تا شناگر به سمت جلو حرکت کند. بعد از چند ضربه حرکت دستها نیز آغاز میشوند. کف دستها باید بسته باشد و تقریبا به صورت قاشق در بیاید تا بتوانید با دستهایتان آب را به سمت عقب حرکت دهید. در جایی که دست ها به سمت جلو کشیده شده اند ، دست چپ را به سمت داخل آب می برید و سعی میکنید که آب را به سمت عقب حرکت دهید. وقتی دست به موازات پایین تنه قرار گرفت باید دست را از آب خارج کنید و به جای اول خودش یعنی به موازات سر قرار دهید. در این حرکت آرنج شما باید بالاتر از مچ دست هایتان باشد و همچنین حتما توجه کنید که دستتان از داخل آب به موقعیت اول خودش بر نگردد چون این کار باعث میشود که شما به جلو حرکت نکنید و همان میزان آبی که به عقب هول دادید ، دوباره به جلو هول دهید . بعد از تمام شدن کار یک دست و برگشتن دست سر جای اول خود ، دست مخالف کار خودش را شروع میکند و همین حرکت را انجام می دهید. دقت کنید که پاها عملیات پدال زدن یا همان حرکت یکی در میان خودشان را باید از ابتدا تا انتها انجام دهند. نفس گیری در کرال سینه نیز به این شکل است که با شروع حرکت دست ، سر به موازات بدن به سمت سقف می چرخد و با قرار گرفتن دهان در بیرون از آب شناگر نفس می کشد و دوباره سر خود را درون آب قرار می دهد. نفس گیری در کرال به شیوه های مختلف انجام می شود مثلا بعضی می گویند همزمان با حرکت دست اصلی نفس گیری انجام شود. یعنی اگر راست دست هستید نفس گیری با هر حرکت دست راست انجام شود و عده دیگری از مربیان میگویند بعد از سه بار حرکت دست یک نفس گیری انجام شود که این کارها سلیقه ای هستند.
در کرال سینه سرعت از بقیه انواع شنا بالاتر می باشد و به همین دلیل شناگر کالری زیادی در این حرکت می سوزاند. همچنین به دلیل استفاده بیشتر از دست ها ، در این حرکت به بازو ، سرشانه ، قفسه سینه و کتف فشار زیادی وارد می شود و باعث تقویت این عضلات در ورزشکار می شود.
۲- کرال پشت :
شنای کرال پشت در واقع همان کرال سینه می باشد با این تفاوت که در این حرکت صورت شناگر به سمت سقف استخر می باشد . حرکت دست ها به همان شکل است اما باید توجه داشته باشید که باید انگشتانتان را به هم بچسبانید و دستتان مانند قاشق یا پارو عمل کند پس موقعی که دست شما در حال هول دادن آب هست باید کف دستتان به سمت عقب باشد تا بتوانید آب را پارو کنید. برای این کار بهتر است به خاطر داشته باشید که همیشه در حرکت کرال پشت دستتان را با انگشت کوچک خودتان وارد آب کنید. به این شکل دست شما در موقعیت درست خودش قرار می گیرد. در حرکت کرال پشت نیز پاها حرکت پدالی خود را دارند و به حرکت سریعتر شما کمک می کنند. معمولا در این حرکت ، گوشها داخل آب هستند پس سعی نکنید که گوشتان بیرون آب باشد . در این حرکت چون دهان در کل مدت شنا بیرون آب است ، نفس گیری بسیار آسان می شود و به طور طبیعی می توانید تنفس کنید. در ابتدای یادگیری این این شنا ، ممکن است با تنفس اشتباه به زیر آب بروید و نتوانید شناوری خود را حفظ کنید. اصلا نگران نباشید . در ابتدای یادگیری این شنا ، کمی روی آب ماندن مشکل است اما بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که کاملا طبیعی نفس بکشید. حبس کردن نفس یا خالی کردن شش ها از هوا باعث میشود تا شناوری شما نیز به درستی انجام نشود. اگر در استخرهای عمومی تمرین میکنید قبل از شروع به شنای کرال پشت حتما پشت سر خود را نگاه کنید تا به افراد دیگر برخورد نکنید. همچنین فاصله تان با دیوار را میتوانید از چراغ ها یا علامت هایی که میتوانید روی سقف بگذارید بررسی کنید و با نزدیک شدن به دیواره استخر مطلع شوید.
در کرال پشت به غیر از بحث مسابقاتی ، بهترین حرکت برای ریلکس کردن می باشد و شما میتوانید در استخر با حرکت های جزئی دست و پای خود ، بر روی آب بخوابید و ریلکس کنید. در این حرکت کالری کمتری می سوزانید اما برای اصلاح ستون فقرات و همچنین آزادسازی عضلات و استخوان ها از فشار کارهای روزانه بسیار مفید می باشد.
۳- شنا پروانه :
شنای پروانه کمی پیشرفته تر است . در این نوع شنا کردن ، شناگر دست های خود را به صورت کاملا باز و صاف از طرفین به بیرون از آب میاورد و موازی با بدن به صورت کشیده و در جلوی سر داخل آب میکند و سعی میکند که آب را به عقب هول دهد. وقتی دستها به عقب رسیدند ، دست ها را از آب خارج کرده و در موقعیت اول قرار میدهیم و به همین شکل به شنا کردن ادامه میدهیم. حرکت پاها یا به اصطلاح پدال زدن در این حرکت به این شکل است که پاها باید به هم چسبیده باشد یعنی درست برعکس حرکت های کرال که پا یکی در میان حرکت میکرد. وقتی پاها به هم چسبیده باشد ، حرکت ایجاد شده در واقع باعث ایجاد قوس از کمر تا پاها میشود تا باعث حرکت شما به جلو شود. ایجاد این قوس در جایگذاری بهتر دست ها نیز موثر است و با تمرین میتوانید این حرکت را به زیبایی هر چه تمام تر انجام دهید. در مسابقات شنای حرفه ای مشاهده میکنیم که در شروع مسابقه ابتدا شناگران چندین حرکت پا میزنند و بعد حرکت دستان خود را شروع میکنند که این کار باعث سرعت بیشتر شناگر می شود.
شنای پروانه باعث میشود تا بسیاری از عضلات بدن همزمان به کار گرفته شوند. عضلات کمر، دست ها و پاها به صورت همزمان و به همین دلیل است که سخت ترین نوع شنا می باشد. شما باید برای انجام درست این حرکت عضلات خود را تقویت کنید. این حرکت کالری زیادی مصرف می کند و به دلیل درگیر کردن تمامی عضلات باعث میشود تا بدن شما روی فرم بیاید.
۴- شنا قورباغه :
در شنا قورباغه دست ها به سمت جلو کشیده است و با حرکت دستها سعی میشود که عدد ۵ فارسی کشیده شود. توجه داشته باشید که کف دست و آرنج به سمت پایین باید باشد و سپس به حالت اولیه دستها بر می گردد. در هنگام حرکت دستها ، سر به طور کامل از آب بیرون میاید و عملیات تنفس انجام می شود. بعد از اینکه دوباره دستها به حالت اولیه بر می گردد و سر داخل آب میرود ، حرکت پاها شروع میشود به این شکل که از طرفین پا به داخل جمع میشود و سعی میکنیم با ضربه ای نرم آب را به طرفین با پای باز هول دهیم . باید توجه کنید که در این حرکت پنجه های پا به سمت داخل کشیده شود و کف پا در کشیده ترین حالت خودش باید باشه تا سطح بیشتری پیدا کنه و آب را راحت تر پارو کند. بعد از این حرکت هر دو پا به صورت کشیده به هم می چسبند و حرکت دوباره انجام می شود. به نظر شخصی بنده شنای قورباغه بهترین و آرامش بخش ترین حرکت شنا می باشد که شما میتوانید به آرامی و با انرژی کامل انجام دهید و مسافت زیادی را نیز طی کنید و از روی آب ماندن لذت ببرید. در ابتدا یاد گرفتن تکنیک آن ممکن است کمی پیچیده به نظر بیاید و برای شما سخت باشد اما به همان اندازه یاد گرفتن این مدل از شنا لذت بخش می باشد. پیشنهاد میشود برای یادگرفتن شنای قورباغه حرکات دست و پا را جداگانه تمرین کنید و با تسلط کامل بر روی هر دو حرکات ، بعد حرکات را به طور کامل انجام دهید.
در شنای قورباغه بیشتر عضلات پا و لگن مورد استفاده قرار می گیرند و بهترین حرکت برای تقویت این قسمت از بدن می باشد. اگر این حرکت را به آرامی انجام دهید یک حرکت ریلکس کردن بسیار مناسب می باشد اما اگر سرعت شنا قورباغه خود را افزایش دهید یکی از حرکات عالی برای تقویت عضلات لگن و پاها می باشد.
خوشحال میشیم در قسمت نظرات بگید که روش مورد علاقه شما برای شنا کردن کدام است ؟