ورزش ایزومتریک در واقع تمریناتی هستند که میتوانید با قرار دادن یک سری از عضلات بدن در زاویه ای مشخص ، فشاری بر آن وارد کنید که باعث افزایش قدرت عضله شود. اگر بخواهیم به شکل دیگری توضیح دهیم در واقع تمریناتی که طول عضله در آن تغییر نمی کنند اما فشار بر عضله وارد می شوند را تمرینات ایزومتریک می گویند. این تمرینات برای بهبود عضو آسیب دیده و افزایش قدرت عضله آن قسمت بسیار مفید می باشد. به طور مثال افرادی که دچار آرتروز شده اند با انجام تمرینات ایزومتریک میتوانند تا حد چشمگیری به بهبود خود کمک کنند.
از مهمترین ورزشهای ایزومتریک میتوان از حرکت پلانک نام برد که به صورت های مختلف قابل انجام است اما اصلی ترین و ساده ترین مدل آن این است که شما همانند عکس بالا بر روی دو آرنج خود که به صورت ستون بر روی زمین قرار گرفته اند بمانید و پاهایتان نیز کشیده باشد. در این حرکت حتما باید کمرتان نیز صاف باشد. ماندن در این حالت که یک تمرین ایزومتریک است بسیار سخت می باشد و بر خلاف شکل ساده تمرین باعث تقویت عضلات زیادی از جمله عضلات شکم و کمر می شود.
انواع تمرینات ایزومتریک :
۱- تمرینات تقویتی : این نوع از تمرینات ایزومتریک باعث تقویت عضلات می شود و به این شکل می باشد که شما هر کدام از حرکات را به مدت ۵ تا ۷ ثانیه نگه میدارید و بعد به حالت اول باز می گردید. این تمرینات باعث افزایش قدرت ایزومتریک عضلات شما می شود. توجه داشته باشید که حرکات را باید در ست های ۱۰ تا ۱۵ تایی انجام دهید.
۲- تمرینات استقامتی : این نوع از تمرین باعث افزایش استقامت ایزومتریک عضلات بدن شما می شود به طوریکه در حالت تمرین مربوطه مثلا پلانک قرار می گیرید و تا جایی که میتوانید در آن حالت باقی می مانید و زمان آن را محاسبه می کنید. در روزهای مختلف سعی می کنید این زمان را افزایش دهید و رکورد خود را بشکنید. به این صورت استقامت عضلات شما نیز افزایش می یابد.
این نکته نیز بسیار اهمیت دارد که شما زاویه دقیق اعضای بدن در یک ورزش ایزومتریک را باید بدانید. زیرا اگر در زاویه ای نامناسب قرار بگیرید فشار لازم برای تقویت آن عضله ایجاد نمیشود. به طور مثال در حرکت پلانک حتما باید دست شما به صورت عمود روی زمین قرار بگیرد و کمر صاف باشد . بعضی از ورزشکاران این حرکت را با قوس در شکم انجام می دهند یا پاهایشان از حالت صاف در می آید که تاثیر اصلی این حرکت از دست می رود.